Serra Cavallera.  Coll de Jou
    
Font d'obtenció de les dades :   Joan Brio (Badalona)
     
Des de Sant Joan de les Abadesses per Ribamala i Coll de la Fullosa i descens per Sant Martí d'Ogassa.
      

Mapa (Serra Cavallera.  Coll de Jou)

       
          

ESPECIFICACIONS - Serra Cavallera.  Coll de Jou

      
Dificultat:      Mitjana Desnivell del recorregut
Recorregut:      34,3 km
Desnivell:      900 m.
Horari (aprox.):      3 h. 30'
Zona:      Serra Cavallera
Comarca:      El Ripollès
         

DESCRIPCIÓ - Serra Cavallera.  Coll de Jou

    
El traçat de la pista de pujada, amb un domini quasi constant sobre la vall del Ter i les serralades més al sud (Milany, Puigsacalm..) i la bellesa dels boscos, fa que la llargada de la pujada es faci curta. El panorama des de Coll de Jou cap a Ponent amb perspectives sobre la vall del Freser i cims de més enllà (Pedraforca, Cadí...) val també la pujada. I que dir de la baixada, per les terres d'Ogassa amb els seus prats i boscos i la omnipresent presencia de la Serra Cavallera sobre nostre.

Val la pena contemplar moltes de les masies de que anirem creuant que mostra un poblament rural força ric i antic com ho demostra l'església de Sant Martí d'Ogassa del s. XI d'una bellesa excepcional.

El traçat és per pistes en molt bon estat, un tram per asfalt i bona part de la baixada per pista encimentada, el que fa que si bé la pujada pot ser lenta la baixada serà sens dubte molt ràpida.

        

ITINERARI - Serra Cavallera.  Coll de Jou

       

km.

Alçada

Descripció
Total Parcial Mts.
0,00 0,00 780 Sant Joan de les Abadesses- Sortim de l'encreuament de la carretera d'Ogassa amb la de Sant Joan a Ripoll, i seguim aquesta última en direcció a Ripoll.
5,50 5,50 780 Ribamala.- Masia a la dreta de la carretera. Uns metres mes enllà desprès de travessar un torrent surt una ampla pista que no deixarem fins a Coll de Jou. La pista planeja inicialment tot seguint el torrent per després pujar suaument però de manera sostinguda. Deixem alguns trencants secundaris per seguir la pista principal.
12,20 6,70 1015 Coll de la Fullosa.- Collada prou marcada on el camí planeja un moment. A partir d'ara la pista comença a pujar amb un pendent més fort.
15,00 2,50 1320 trencant.- En un revolt bastant pronunciat neix un trencant a la dreta que ens portaria a Ogassa camps a través. Deixem aquest trencant i continuem per la pista principal
15,30 0,30 1340 Pla de la Creu.- Extens pla on hi ha la casa de la "Tuta". La pujada es suavitza.
17,40 2,40 1500 Trencant a Ogassa.- Pista a la dreta cap a Ogassa que agafarem a la baixada. Seguim pujant de front.
19,40 2,00 1635 COLL DE JOU.- Amplia collada que separa la vall de Ribes amb la de Sant Joan i que té a la dreta el cim del Taga (2039 m) i a l'esquerra el de Sant Amand (1845 m.), el primer absolutament despullat de bosc i el segon amb una important massa de faig i pins. El panorama que es pot observar des del Coll és impressionat tant de cara a Sant Joan, amb les serres de Milany i del Puigsacalm o també la propera Serra Cavallera ,com de cara a Ribes amb els boscos de Campelles, la Vall de Tosses o fins i tot el Cadí i el Pedraforca; val la pena estar-hi una bona estona.

Si seguíssim pista enllà aniríem a parar a Ribes de Freser per Bruguera per pista en molt bon estat. És en aquesta direcció que a uns 500 m trobem una font a peu de pista.

Tornem enrera per la pista que em pujat.

21,40 2,00 1500 Trencant a Ogassa.- Trencant que ja hem descrit abans. Girem doncs a l'esquerra.
23,50 2,10 1340 Sant Martí D'Ogassa.- Després de trobar unes masies arribem a aquesta església del s XI joia del romànic recentment restaurada. Uns metres abans hi ha una font a la dreta. A partir d'ara la pista està encimentada el que permetrà una baixada força ràpida, però, no ens confiem que té algunes irregularitats que es veuen amb dificultat.
26,10 2,60 1245 Collada de Can Camps.- Collada ben marcada i inici d'una baixada amb un pendent important.
27,50 1,40 1120 Trencant a Surroca.- A l'esquerra trencant a Sant Martí de Surroca, també encimentat. Girem a la dreta i en baixada. Passem per les cases de Pratpinter i ens endinsem al bosc trobant clars signes d'arribar a la civilització. Pendents de baixada importants, especialment als revolts.
29,30 1,80 940 Surroca de baix.- Conjunt de cases que composen el nucli urbà de Ogassa/Surroca. Aquest antic poble miner avui és dedicat quasi exclusivament al turisme. Seguim carretera avall que a partir d'ara és ja asfaltada.
34,20 4,90 780 Sant Joan de les Abadesses.- Seguint aquesta carretera arribem al punt de partida sense cap entrebanc.